Fifa Vs Rummy – The battle of skill games

Strategy is defined as the action plan to achieve a goal. Any person in this world need a perfect strategy, in simple words “plan”, to achieve success regardless of the profession they are in. The human race couldn’t have reached such luxurious life without any strategy. Be it the government, be it gaming, be it an engineer, everybody needs a plan to work things out.

We are going to look on two important games that need strategy to cross the line. Online Rummy and football are them. 

Football

Do you think does scoring goal need strategies to build? Definitely yes! There needs a lot of planning to bring the ball from one end to another end. There a lot that a team coach teaches off the field. In fact, the off field class material is the trail for the success on field. Only planning could be a saviour in the game of football. Ask any football player about planning, they would definitely agree that they enter the game field with multiple strategies in mind. Even during the match, the manager of the team does feed in instant ideas to the team to help the save the game. In football, players could easily find out the opponent’s game play by referring their previous match videos.

Rummy 

A perfect example of skill game. There is no winning without strategies and when there is no strategy you cannot add the winner tag to your profile. Rummy needs a great mental strength to win home rewards. The Card game is a great test to one’s mind. Players got read their opponents’ game. Unlike football, in Rummy it is tough to analyse a player’s previous game records and the game isn’t a team game, things depend only on a player’s rummy skills. It’s a one man show in the Rummy tables.

Only the rules of the game are mentioned in the rule book. It is entirely on your gaming ability whether you win or lose. Apply the rules practically, and make your journey unforgettable. Spontaneity is one quality that skill game players always have. Spontaneous decisions and presence of mind are the tools that could help your game. 

Five gaming apps effective as brain training exercises

Mobile games have evolved a long way all these years. From simple snake game to games with advanced graphics like PubG and Fortnite, the evolution of the online games have been very impressive. A variety of genres like action, adventure, puzzles, and shooting have kept the players hooked. Now with the proliferation of smartphones where everyone can afford to own a device, the number of free games have drastically increased. Though, technology receives a lot of flack when we discuss mental health, it’s positive effects cannot be ignored. In the ocean of gaming options available, mind based games have emerged as one of the popular genre preferred by millions of gamers worldwide. These brain training games always satiate the fun and thrill quotient, as well sharpen our mind and gears up to tackle complicated situations in our lives.

From improving our analytical and logical skills to improving qualities like problem solving and decision making, the benefits of online brain training games are insurmountable. Check out the 5 games that will keep your gray matter pumping and improve your mental abilities.

Brain

Brain Training Gaming Apps

1. Lumosity

Lumosity is one of the most popular brain training games enjoyed by millions of gamers all over the globe. Designed for both Android and iOS, players have the choice to choose from different categories – memory, attention, problem-solving. When you get started with the app, it will evaluate you in a number of areas, and then create a training plan customized to you. You can follow their daily training regimen to get better.

2. Logic Grid Puzzles

If solving Sudoku is where you are strong at, then you will love this game. These are like Sudoku on steroids. The games are engineered to test your skill and improve your logical skills. The puzzles are available at various difficulty levels, so you can always choose the right puzzle for you. If you run short of free puzzles, there are always in-app purchases available to take your game to the next level.

3. Online Rummy and Poker

If you are a fan of card games, you cannot miss Indian rummy online and Poker. Both poker and rummy are skill-based card games. Both the games provide a challenging environment for the players to put their mental skills into full use. Playing the game continuously over a period of time will enhance the mental abilities like concentration, efficient problem-solving, and make your mind more sharper. On top of that, both poker and 13 card rummy online are extremely rewarding. They give plenty of earning opportunities for the players. There are plenty of challenges available everyday in both the games like daily tournaments, leader board contests, , and and multiple variants to make brain training more fun. Millions of gamers are already on board on both the platform and players have plenty of options to choose (poker mobile app and rummy mobile app) in Playstore and APP Store.

4. Peak

Peak is one of the best app that is loaded with more than 45 free games. These games will improve your problem solving skills and memory. No matter how aged you are, you will find games that are engaging and entertaining. You can compete with your online friends and also track your progress then and there. You can enjoy all the games with a minimal subscription.

5. NeuroNation

If you wish to improve your memory, this app would act like your best friend. Just allocate 15 mins of your day into memory improvement with this app. The app has 27 brain training exercises with 250 levels. You can improve your memory and get rid of stress, anxiety, and depression. Moreover, your processing speed will increase and you will see your output grow enormously over a period.

When should you play Online Rummy?

Rummy has turned very much accessible after its availability in the online gaming platform. The card game is now a giant in the Indian online gaming industry. It hold a great connection with India’s traditional life. Indians come to know about the game much earlier than the other games. Classic Rummy, the skill game, is always on the top regardless of the time it is compared. The game is interesting and new every time you play it.

Online Rummy

Well, this blog gets you an idea on when and where you can play this game. Even a small interval in your daily routine life will do to play online rummy. The game is pretty short and enjoyable. 

1. Office & WFH 

Working all day is definitely hard. A short break is needed regularly. What if the breaks turn to be much entertaining and fruitful. Pick up your mobile, play games, and win real cash. This would be the simplest way to refresh your mind. People are working from home right now because of the public lockdown followed in the country to stay safe from the Coronavirus breakout. Rummy during break works well during the WFH situation. In case you finish your work early you could spend your time in Online Rummy. This could further increase the productivity of an individual. 

2.  Travel 

Rummy can turn an unforgettable experience in your travel diary. Rummy is the best pastime one can enjoy during travel. Rummy can make your travel much engaging, and that can lead you to enjoy each minute of your journey. You need not need a companion to travel; the card game can be your best companion. 

3.  Sleepless nights 

Insomnia Is a term much popular among the millennials. Rummy is a great night time partner. Playing rummy relaxes one’s body and mind at the same time stimulates the person. Rummy can easily fill in the void of your night sleep. Sites like Deccan Rummy also host Rummy tournaments after midnight. The interesting fact about the tournaments is that the seats are filled so fast just like the morning tourneys. 

4. Drained up 

Completely lost the energy in you? Looking out for an energy drink? That’s costly. Rummy is the best way to get profit by exercising your mind and playing rummy pumps up the adrenaline in you. Close encounters, thrilling moments, success can definitely turn upside down the person’s bad mood. Win real cash rewards and also get back the smile on your face. Now just enjoy your day! 

Test Your Rummy Knowledge by taking up this Rummy Quiz

Indian rummy is one of the favorite pastime for millions of players across the Indian subcontinent. One of the most prerequisites to succeed in rummy is possessing the right skills. The good news is that everyone can become successful in rummy with some practice. If you are on the learning curve in this game, it’s probably not a bad idea to test your knowledge in the game every now and then.


For the comfort of players who are sharpening their rummy skills, we’ve have come up with a rummy quiz. Playing online rummy regularly definitely improves your craft, but having familiarity with the terms makes you an expert. Take this quick quiz to find out how familiar you are with the game?

Rummy Game Quiz

1. Is a Middle Drop allowed in 2 Deals game
a. Yes
b. No

2. Identify the wrong card in this sequence – 1♠️, 2♠️, 3♠️, 4♠️
a. 1♠️
b. 2♠️
c. 3♠️
d. 4♠️

3. Can you pick up a joker card discarded by a player in the game?
a. Yes
b. No
c. Not Sure

4. What is the fullform for RNG
a. Random Number Game
b. Random Number Generator
c. Random Name Game

5. What are Deadwood Cards
a. Cards which are discarded by your opponents
b. Cards that remain ungrouped in a set or a sequence and have a low probability of getting grouped
c. Torn cards

6. How Many Points you would lose on a wrong declaration
a. 120 Points
b. 100 Points
c. 80 Points
d. None of the above

7. How much are face cards worth in a rummy game
a. 12
b. 10
c. 15
d. None of the above

8. What does the term Floating mean in a rummy?
a. Player who need not discard.
b. The player who receives the first card
c.. Adding on to someone’s sequence or a set

9. How many Joker cards are allowed in a rummy game with single deck
a. 7
b. 3
c. 5
d. 1

10. Which of the following is a pure sequence
a. 4♠, 6♠, 7♠
b. 3♦, A♦, 4♦
c. 10♣, K♣, Q♣
d. 5♥, 6♥, 7♥

Correct Answers
1. B
2. A
3. B
4. B
5. B
6. C
7. B
8. A
9. C
10. D

Don’t worry if you couldn’t get all the answers right; consider this as a part of your learning process. You can always get better! Brush your rummy skills and hit the table with lots of confidence